Hoogland

De Makelaar van het Bergkwartier!

Op zoek naar een makelaar in het Bergkwartier? Dan is Reinerie Garantiemakelaars Amersfoort de beste keuze. Waarom? Omdat wij al jarenlang ervaring hebben in deze prachtige wijk. Onze betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en ons uitgebreide netwerk maken ons dé expert in de buurt. Dus als je op zoek bent naar een makelaar op de berg voor verkoop of aankoop, die de wijk door en door kent, dan ben je bij Reinerie Garantiemakelaars Amersfoort aan het juiste adres!

Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar in het Bergkwartier

Bij Reinerie Garantiemakelaars Amersfoort begrijpen we dat het kopen of verkopen van een huis een van de grootste beslissingen in je leven is. Of je nu een eerste huis koopt, op zoek bent naar een gezinswoning of je woning wilt verkopen, wij staan klaar om je bij elke stap te begeleiden.

Aankoopmakelaar Bergkwartier: Onze ervaren aankoopmakelaars helpen je bij het vinden van jouw droomhuis in het Bergkwartier. We luisteren aandachtig naar je wensen en eisen, en gebruiken onze uitgebreide kennis van de lokale markt om de perfecte woning voor je te vinden. We begeleiden je door het hele aankoopproces, van het bezichtigen van huizen tot het onderhandelen over de beste prijs en het afronden van de koopovereenkomst. Onze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat je met vertrouwen en gemak je nieuwe huis kunt kopen.

Verkoopmakelaar het Bergkwartier: Bij het verkopen van je huis is het essentieel om de juiste strategie te hebben. Onze verkoopmakelaars bieden uitgebreide marketingdiensten aan, waaronder professionele fotografie, online en offline advertenties, en een groot netwerk van potentiële kopers. We helpen je bij het bepalen van de juiste vraagprijs en geven advies over hoe je je huis het beste kunt presenteren voor bezichtigingen. Ons doel is om je huis snel en tegen de beste prijs te verkopen, met minimale stress voor jou.

Bij Reinerie Garantiemakelaars Amersfoort streven we naar volledige tevredenheid van onze klanten. Onze diepgaande kennis van het Bergkwartier en onze toewijding aan uitstekende service maken ons de ideale partner voor jouw aan- of verkoopproces. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Lokale Expertise en Grondige Marktkennis
  • Uitgebreide Marketing en Netwerk
  • Persoonlijke Aandacht en Klantgerichtheid

inwonersaantal

woningaantal

Score Leefbaarheid

Over de Berg in Amersfoort

In het meest noordoostelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug ligt het Bergkwartier in Amersfoort. Deze wijk van Amersfoort dankt haar naam aan de Amersfoortse Berg en heeft een hoogte van ongeveer 44 m NAP.

De Utrechtseweg is de oudste en belangrijkste weg van het Bergkwartie. De Utrechtse weg voerde al in de middeleeuwen vanaf de Utrechtsepoort in de richting van Utrecht. De huidige weg, over de Amersfoortse Berg, werd vanaf 1648 aangelegd. Langs de Utrechtseweg van Stichtse Rotonde naar Zeist. Daarvan is nog de oorspronkelijke zeventiende eeuwse verkavelingsstructuur met grote vakken herkenbaar.

Tot de negentiende eeuw bleef het gebied vrijwel onbebouwd. Na de aanleg in 1863 van de spoorweg naar Utrecht werden sporadisch enkele grote villa’s gebouwd voor de zeer welgestelden die buiten de stad wilden wonen. In 1889 werd in het oostelijk deel van de wijk een infanteriekazerne gebouwd, de Juliana van Stolbergkazerne, die een groot terrein in beslag nam. Deze kazerne bepaalt tot op heden, ook door het opvallende hekwerk aan de Leusderweg, in grote mate het karakter van dit deel van het Bergkwartier. Het complex kreeg in de jaren 1980 een woonfunctie.

Hoe Verder?

In 1898 kwam de bouwmaatschappij ‘Nieuw Amersfoort’ met de eerste schetsen voor een villapark rond de bestaande wegen als de Utrechtseweg en de Prins Frederiklaan. Twee jaar later kwam dezelfde maatschappij met een nieuw plan dat in de daaropvolgende jaren voor een deel zou worden uitgevoerd. Het was een ontwerp van de tuinarchitecten A.P. Smits en R.M.A.O. Schulz uit Naarden, met bochtige wegen en beïnvloed door de Engelse landschapsstijl. Na de aanleg in 1914 van de tramlijn naar Zeist werd het aantrekkelijk in het westelijke deel van het Bergkwartier woningen te bouwen. Het villapark wordt waarschijnlijk dit jaar door het rijk aangewezen als beschermd stadsgebied.

In 1912 is een watertoren gebouwd bijna op het hoogste punt van de Berg. Vanwege de hoge ligging hoefde de toren zelf niet zo hoog te zijn.

Het Bergkwartier

Het Bergkwartier wordt begrensd door de spoorlijn Utrecht-Amersfoort, de Kersenbaan of PON lijn, de Leusderweg, de Rondweg-Zuid en de gemeentegrens van Amersfoort. Door een grondruil met Leusden in 1917 kwam de zuidelijke helling van de Berg, het gebied ten zuiden van het tegenwoordige Van Stolbergpark, ook bij de gemeente Amersfoort.

Het grootste deel van de bebouwing in de wijk dateert van voor de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werd vooral in het zuiden enige hoogbouw toegevoegd in een parkachtige omgeving. De flatgebouwen aan de Surinamelaan staan sinds 1988 op de lijst van gemeentelijke beschermde stadsgezichten.

Veel straatnamen in het Bergkwartier verwijzen naar de Nederlandse geschiedenis: namen van parlementariers en staatslieden, belangrijke vrouwen, dichters en schrijvers, leden van het koninklijk huis en eilanden die tot het Nederlandse Koninkrijk horen of hebben gehoord. De Belgenlaan voert naar het Belgenmonument. Dit gedenkteken werd aangeboden aan Amersfoort als dank voor de hulp verleend aan de vele Belgische vluchtelingen die in deze omgeving verbleven gedurende de Eerste Wereldoorlog, 1914-1918.

Aan de rand van het Bergkwartier kwamen in 1962 de Stichtse Rotonde en rijksweg 23 gereed (nu Rondweg-Zuid), die de Amersfoortse binnenstad van doorgaand snelverkeer ontlastten.

Het Bosgebied

Ten westen van het Bergkwartier ligt het bosgebied. Hier lag vroeger het landgoed Birkhoven met een buitenplaats. In 1907 werd Birkhoven door de gemeente Amersfoort gekocht. In de loop van de twintigste eeuw kwamen er een openluchttheater, sportvelden, het Bosbad en het Dierenpark. Het landhuis werd een hotel, daarna een tehuis voor chronisch zieken totdat het werd afgebroken. Ter plaatse bevindt zich nu een verzorgingshuis. Het gebied ten zuiden van Birkhoven, De Vlasakkers, wordt al in de zeventiende eeuw genoemd.

Graag op wonen op de Amersfoortse Berg, klik hier voor ons woningaanbod!