Iets voor jou?

Amersfoort Kattenbroek heeft haar naam verkregen van de boerderij Kattenbroek. Een wijk ontstaan begin jaren ’90 aan de noordzijde van Amersfoort, direct grenzend aan de wijken Nieuwland, Zielhorst, Hoogland, Vathorst en Stadspark Schothorst.

Winkelcentrum Emiclaer

Midden in winkelcentrum Emiclaer staat aan de vijver een koperen maquette van de nieuwbouwwijk Kattenbroek. Op deze plaats stond het herenhuis Emiclaer, compleet met slotgracht. Het was rond 1640 gebouwd door de familie Foeyt, heren van Emiclaer. In 1826 werd het gesloopt. In 1989 hebben er archeologische opgravingen plaatsgevonden waarbij veel fraai aardewerk en glas uit de zeventiende eeuw is aangetroffen. Het middeleeuwse Emiclaer lag echter niet hier, maar waarschijnlijk op de plaats van de boerderij Groot Emiclaer. Deze staat aan de Emiclaerseweg 4 in Zielhorst.

Nieuwbouwwijk

“Opvallender, markanter, verrassender en gevarieerder..”, zo moest Amersfoort Kattenbroek worden vergeleken met de andere nieuwbouwwijken volgens de ontwerper Ashok Bhalotra. Met de hoofdthema’s ‘reizen en thuis zijn’ en ‘de vier seizoenen’ werd door de bouw van Kattenbroek vanaf 1990 de gewenste levendigheid in de stedenbouw teruggebracht. De Ring, De Laan der Hoven, De Verborgen Zone, De Kreek en Het Masker zijn enkele straatnamen die deze thema’s symboliseren.

Amersfoort Kattenbroek is echt een wijk om te bekijken. De architectuur trekt de aandacht door het gebruik van opvallende vormen. Het kleurgebruik stemt vrolijk. Er zijn lange kaarsrechte lanen met repeterende vormen en diepe doorzichten. Andere straten zijn echter juist kronkelig of cirkelvormig en hebben verschillende soorten huizen. Er is weldegelijk zorgvuldig omgegaan met het bestaande landschap. De originele sloten, bomenlanen en boerderijen zijn in vorm gelaten. In de Verborgen Zone staan allerlei symbolische kunstwerken. Ook staan hier de Muurhuizen die een gevoel van beslotenheid zouden moeten geven maar ons vooral aan de middeleeuwse panden van Amersfoort herinneren. Kattenbroek is door de bijzondere architectuur zelfs in het buitenland beroemd geworden. Met de realisering van Kattenbroek kwam – officieel per 1 januari 1994 – een einde aan de groeistadtaak van Amersfoort.

10.670

inwonersaantal 2023

4.634

woningaantal 2023

1.260

bedrijvenaantal 2023

Wonen in Kattenbroek! bekijk ons woningaanbod

Bekijk: koop Amersfoort Gangboord 30
Verkocht Hoofdfoto van Amersfoort Gangboord 30

Gangboord 30

3823 TH, Amersfoort, Nederland

Bekijk: koop Amersfoort Groot Emiclaer 157
Verkocht Hoofdfoto van Amersfoort Groot Emiclaer 157

Groot Emiclaer 157

3822 TL, Amersfoort, Nederland