Het ontstaan

De naam “Amersfoort” komt vanuit origine door een doorwaadbare plaats of voorde in de rivier de Eem, welke vroeger de Amer heette, Vandaar Amersfoort. De eerste stadsmuur werd in de 13e eeuw gebouwd, en kreeg Amersfoort ook haar stadsrechten. Waarbij in de 15e eeuw de tweede stadsmuur werd gebouw. Sinds dien begon Amersfoort binnenstad te bruisen.

De eerste stadsmuur had een totale lengte van c.a. 1550 meter. Met de Kamperbinnenpoort als herkenningspunt van de eerste stadsmuur in het nu. In het jaar 1340 was er een grote stadsbrand, waarbij ongeveer de helft van de gebouwen werd beschadigt of vernietigd. In 1380 begon de wederopbouw, waar het deze keer tijd was voor een uitbreiding. Zo kwam de tweede stadsmuur tot stand, die in 1450 gereed was. Uitgebreid tot een totale lengte van 2850 meter, verdriedubbelde het de totale oppervlakte van Amersfoort binnenstad. De tweede muur bracht veel iconische herkenningspunten met zich mee, denk aan de Koppelpoort en de Monnikendam. Van de eerste muur is visueel weinig overgebleven, maar onder de grond leeft het verder. De iconische Muurhuizen zijn gebouwd op de funderingen van deze muur, en zijn te herkennen aan de voorgevels.

Tot de Tweede Wereldoorlog was de uitbreiding van de stad vooral gericht op de west- en zuidkant. Waarbij het na de tweede wereldoorlog werd opgepakt aan de oost- en noordkant van Amersfoort. Met Vathorst als nieuwste uitbreiding van de stad. In 2006 won Amersfoort de titel groenste stad van Nederland. Die in 2007 aan Amersfoort op grotere schaal werd uitgereikt, als groenste stad van Europa. De vele stadsparken, waaronder park Schothorst en park Randenbroek waren hierbij een grote factor.

Een bruisend centrum

Momenteel kennen we het centrum van Amersfoort als een gezellig middelpunt. Waar velen samenkomen om te winkelen, genieten van gezelligheid, of om de historie van Amersfoort op te nemen. Door de uitbreiding van het Eemplein en het nieuwe centrum aan de binnenstad. Hierdoor Amersfoort altijd een bruisend verzamelpunt.

3.297

Woningen

5.625

Inwoners stadskern

7

Score leefbaarheid